Svetu je potrebno mnogo više biciklizma u borbi protiv klimatskih promena
Izvor: ECF.com
Thomas Delrive

21. oktobar 2021

Ciklo grad

Dok svetski lideri odlaze u Glazgov na COP26, moramo da preusmerimo fokus sa elektrifikacije automobila i kamiona na prednosti ulaganja u više i bezbednije vožnje biciklom, jedno od najboljih rešenja za brzo i efikasno postizanje globalnih klimatskih ciljeva.
Biće nam potrebno mnogo više biciklizma ako želimo da se borimo protiv klimatskih promena. Bez brže i odlučnije kolektivne akcije vlada da smanje globalnu transportnu emisiju CO₂, sadašnje i buduće generacije biće osuđene na svet koji je neprijateljskiji i manje pogodan za život.
Saobraćaj je odgovoran za 24% globalnih direktnih emisija CO₂ iz sagorevanja goriva, drumska vozila čine skoro tri četvrtine emisija iz transporta, a ovi brojevi se ne smanjuju. Pored neodrživih nivoa emisija ugljenika koji uništavaju klimu naše planete, drumska vozila zagađuju naš vazduh na nivoima bez presedana, doprinoseći smrti oko 7 miliona ljudi godišnje.

Specijalni izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) objavljen u avgustu 2021. identifikovao je biciklizam kao jedno od rešenja za obezbeđivanje bezbednog i održivog sveta za sve, kako sada tako i u budućnosti. Upotreba bicikla proizvodi nultu emisiju, dolazi sa dugačkom listom društvenih i ekonomskih koristi i jednostavno je jedna od najvećih nada čovečanstva za pomak ka budućnosti sa nultom emisijom ugljenika.

Novo istraživanje pokazuje da se emisija CO₂ tokom životnog ciklusa smanjuje za 14% po dodatnom biciklističkom putovanju i za 62% za svako izbegnuto putovanje automobilom. Prelazak sa automobila na bicikl štedi 150 g CO₂ po kilometru , e-cargo bicikli smanjuju emisiju ugljenika za 90% u poređenju sa dizel kombijima, a zamena automobila u gradovima za šetnju i vožnju biciklom čak i samo jedan dan u nedelji može smanjiti vaš ugljenični otisak za oko pola tone CO₂ tokom godine. Izgradnja sinergije sa drugim načinima putovanja, kao što su vozovi na velike udaljenosti, može kritički povećati ovaj potencijal.
Traži se na COP26: više političke i finansijske podrške za biciklizam

Klimatska kriza je već pred nama. Moramo hitno iskoristiti rešenja koja nudi biciklizam radikalnim povećanjem njegove upotrebe. Da bismo to uradili, potrebno je da se vlade politički i finansijski posvete više, sigurnijem i integrisanom biciklizmu koji je pravičan za sve koji žive u našim zemljama, gradovima i regionima. Ali dok se stotine vladinih lidera i delegacija spremaju da krenu u Glazgov na COP26, Evropska biciklistička federacija (ECF) je zabrinuta da će samo vozila sa nultom emisijom biti na stolu za pregovore o globalnim obavezama u vezi sa transportom.

Verujemo da ne postoji zamisliv način da vlade širom sveta smanje emisije CO2 dovoljno brzo da izbegnu najgore klimatske krize bez značajnog više biciklizma . COP26 je važna prilika da se jasno stavi do znanja da je biciklizam jeftino i veoma efikasno oružje – jednostavna investicija – u borbi čovečanstva protiv klimatskih promena.
Da bi predstavljali glas biciklista u Evropi, predsednik ECF-a Henk Swarttouw i izvršni direktor ECF-a Jill Warren će biti na terenu na COP26 kako bi se sastali sa vladama i organizacijama i izneli argumente za biciklizam kao jedno od najboljih rešenja za brzo postizanje naših globalnih klimatskih ciljeva. i efikasno.
Tekst preuzet sa sajta www.ecf.com