Zlatko Blazevic je sa velikom grupom biciklista, članova udruženja Cyklomaraton Pezinok iz Slovačke,
posetio Srbiju prošle godine. Videli su lepšu stranu Srbije, ali i onu ružnu. Na žalost, u našem gradu nisu mogli uživati u lepotama, jer su brinuli o bebednostii. Oni su o tome pisali i na svojoj Facebook stranici. Da ne bude da prenosimo samo kada nas hvale. Svaka kritika je dobro došla i prihvatićemo je za savet.

 

“Skúsenosti a zážitky na cestách západného Srbska zo sedla bicykla Trasa Tara – Bajina Bašta – Loznica – Tršić Cyklomaraton 2018
Iskustva i utisci na putevima zapadne Srbije sa sedla bicikla
Trasa Tara – Bajina Bašta – Loznica – Tršić
Tara –Šljivovica – Mitrovac – Banjska stena – Rastište – Perućac – B. Bašta
Iako moja poseta Tari nije bila prvi put (prvi put je bila 1970) prijatno su me iznenadili dobri putevi, dobro označavanje sa putokazima, mala frekvencija sobraćaja te dosta biciklista sa kacigama i osvetlenjem noću. Do raskrsnice na Banjsku stenu je put super, dalje do Rastišta kamenčine kao pesnice što je bilo jako opasno za trek biciklove i neiskusne. Od Rastišta lepi putokazi kao i asfaltni put. Na putu od Manastira Rača – izvora Ladjevac napali su na pušteni psi domaćina. Jednu koleginicu smo morali odvesti u Urgentni centar. Lekar je pozvao i policiju koja je napravila zapisnik o dogadjaju.
Trasa Perućac – Zvornik
Čisti put dolinom Drine jako lep ( što nisam očekivao). Redak saobraćaj. Svaka čast šoferima kamiona koji su pravi učasnici u saobraćaju i daju prednost biciklisti. Negativa – šoferi automobila sa BG registracijama opasni – divljaštvo ( što se tiče brzine te bezbednosti na putu).
Trasa Zvornik – Banja Koviljača – Loznica – Tršić
Do Loznice dosta bezbedna trasa. Dolaskom na ulaz i uključivanjem na put br. 27 i kroz samo mesto počinje cirkus nerešpektovanja i pravo jačega. Na trotoaru puno ljudi a na putu vozači koji nerešpektuju ništa i nikoga. Iznenadila me je biciklistička staza ka izlazu prema Tršiću. No na prijatno iznenadjenje je došlo nepriatno – parkirani automobili, bez ikakvog rešpekta. Koliko ima kolizija izmedju šofera automobila sa jeden strane te biciklista i pešaka sa druge? To verovatno znate vi ? U svakom slučaju bih preporučio da se ili postave table biciklisti na putu ili nadje obilaznica kroz bočne ulice??? Nijedan snimak nisam napravio u Loznici zbog svoje bezbednosti!!!”

Zlatko Blazevic

*Ovaj projekat realizuje se u okviru programa podrške civilnom društvu za javno zagovaranje i projekta„Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). https://javnozagovaranje.bos.rs/