Potpisano otvoreno pismo u kojem se pozivaju vlade na COP26 da povećaju ulaganja u biciklizam.

cop26

 

Danas, Evropska biciklistička federacija (ECF) i globalna koalicija pro-biciklističkih organizacija – uključujući PBD BicikLO– objavljuju otvoreno pismo u kojem pozivaju vlade koje prisustvuju COP26 u Glasgovu da se obavežu da će značajno povećati broj ljudi koji bicikliraju u svojim zemljama kako bi brzo i efikasno postigli globalne klimatske ciljeve.

Svetu je potrebno mnogo više biciklizma ako se želimo boriti protiv klimatskih promena. Bez brže i odlučnije akcije vlada širom sveta da smanje transportne emisije ugljenika, osudićemo sadašnje i buduće generacije na svet koji je neprijateljskiji i mnogo manje pogodan za stanovanje.

Emisije ugljenika iz transportnog sektora nastavljaju da rastu . U međuvremenu, prelazak na automobile i kamione sa nultom emisijom će trajati decenijama i neće riješiti druge probleme kao što su gužve u saobraćaju i ‘’sedeći’’  način života. Uprkos tome, Dan transporta 10. novembra će se fokusirati isključivo na elektrifikaciju drumskih vozila kao rešenje za klimatsku krizu s kojom se danas suočavamo.

ECF i njegovi saveznici veruju da biciklizam predstavlja jednu od najvećih nada čovječanstva za pomak ka budućnosti s nultom emisijom ugljenika. Upotreba bicikla proizvodi nultu emisiju, donosi dalekosežne pozitivne društvene uticaje i – što je najvažnije – tehnologija je već danas široko dostupna. Svet ne može priuštiti da čeka decenijama da se automobili na fosilna goriva u potpunosti uklone i zamijene električnim vozilima. Moramo hitno iskoristiti rešenja koja nudi biciklizam radikalnim povećanjem njegove upotrebe.

Potpisnici otvorenog pisma pozivaju vlade i lidere koji prisustvuju COP26 da se izjasne o obavezama da će značajno povećati nivo biciklizma kod kuće i da se zajednički obavežu na postizanje globalnog cilja višeg nivoa biciklizma. Pismo je poslato vladama i ministrima saobraćaja uoči COP26.

Lucas Harms, generalni direktor holandske biciklističke ambasade : “Otključavanje transformacijske moći biciklizma je nesumnjivo najlakši i najekonomičniji alat koji gradovi mogu koristiti u borbi protiv katastrofalnih klimatskih promjena. Ne samo da smanjuje emisije ugljenika u saobraćaju, već može pomoći da naše ulice i mreže mobilnosti budu otpornije na stres 21. veka.”

Jill Warren, izvršna direktorka Evropske biciklističke federacije : „Ne postoji zamisliv način da vlade smanje emisiju CO₂ dovoljno brzo kako bi izbjegle najgore klimatske krize bez značajnog povećanja biciklizma. Razorni efekti ubrzanja globalnog zagrevanja trebali bi biti jasni svima, a povećanje nivoa biciklizma najbolji je način da se brzo smanje emisije ugljenika iz transporta u ogromnoj meri.”

Henk Swarttouw, predsednik Evropske biciklističke federacije i Svetske biciklističke alijanse : „Biciklizam bi trebao biti kamen temeljac globalnih, nacionalnih i lokalnih strategija za postizanje ciljeva bez emisija ugljenikaa. Na COP26, vlade se moraju obavezati da će obezbediti finansiranje i zakone za siguran i pravičan prostor za biciklizam svuda. Građani su spremni za promene; sada naši lideri to moraju omogućiti.”

Pročitajte otvoreno pismo vladama na COP26: www.cop26cycling.com

Izvor: Holandska biciklistička ambasada