Tršić, Tronoša i Kostajnik (vrh)

Total distance: 35116 m
Max elevation: 700 m
Min elevation: 172 m
Total climbing: 1074 m
Total descent: -1036 m
Download file: kostajnicki vis.gpx
Trsic

Pešačko- biciklistička tura Tršić

 

Tršić, Tronoša i Kostajnik daju priliku svim ljubiteljima prirode i zdravog života da uživaju u sportu, rekreaciji, odmoru. Staze prikazane na karti vode nas kroz istoriju ovog kraja predivnim predelima, uz lagane šetnje, trčanje ili bicikliranje.

Krećemo iz Tršića, poznatog kao mesto rođenja reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića. Put nas vodi pored kompleksa sagrađenog u stilu Vukovog vremena, 19. veka. Ispred kuće Vuka Karadžića staza se razdvaja i imamo mogućnost izbora, prema težini i dužini staze. Mi smo odabrali odlazak težom, povratak lakšom. Početak je predviđen kratkim usponom, koji je malo teži za bicikliste, ali svejedno prelep za šetnju šumom, tako da ništa ne gubimo. Dalje nas staza vodi šumom, uvek u hladu, što je jako dobro leti. Nema prevelikih uspona, tako da nam pažnja ostaje na krajoliku i prelepim vidikovcima. Duž staze označena su mesta na kojima možemo da skratimo put tako da karta prikazuje više mogućnosti za korišćenje, zavisno od individualne fizičke spremnosti. Otprilike na trećini staze, oko petog kilometra, na mestu Ikone, nalazi se, označen i uređen, izvor. Sledeći izvor je tek desetak  kilometara dalje, zato je ovo idealna prilika da se zalihe vode dopune.

Ovaj deo staze je na visini oko 500mnv, sa blagim usponima i spustovima, širokim šumskim putem tako da i rekreativci mogu da voze bicikl. Za vreme vožnje treba biti pažljiv, jer često istrčavaju srne ili proleću sove, da vas ne uplaše ili ometu u vožnji, šetnji. Ali to daje posebnu čar ovoj turi.

Ovaj deo staze u sezoni obiluje sremušem (divljim lukom, koji ima blagotvorna dejstva na čišćenje organizma) i zovom koje lokalno stanovništvo koristi za pravljenje ukusnog i nadasve zdravog sirupa za sok.

Dolazimo do trinaestog kilometra gde se nalazi veliko raskršće koje nas vodi ka Kostajničkom visu, našem cilju, ali tu možete odustati i skrenuti levo ka manastiru Tronoša, odakle vas put vraća u Tršić.

Mi idemo dalje i na kilometar od raskršća nailazimo na novi izvor. Sledeći je nakon 4 km.

Već nakon 2 km ulazimo u zaseok gostoljubivih domaćina koji su nas svaki put svraćali na domaću rakiju. Prolazimo kroz malinjake, prelepe pejzaže i pogled na okolne planine i dolazimo do vrha Kostajnika (744 mnv), gde je naš cilj. Ispod ruševina starog utvrđenja se nalazi vidikovac ispod starih trešanja pored čardaka sa početka prošlog veka. Tu, u hladu možete odmoriti i uživati u pogledu na planinu Boranju i okolne vrhove.

 

Vraćamo se spuštajući se prelepom divljom šumom i jednim delom se uključujemo na put kojim smo došli. Sledeća tačka je jedan od najstarijih manastira, Tronoša, sa čuvenom česmom “Devet Jugovića”.

Prolazimo kroz Tronošu i lagano se ponovo penjemo na Ikone odakle se spuštamo na vrelo Žeravije niz čiji tok stižemo do Vukove kuće.

Izuzetna tura koju iskreno preporučujemo.