Dragi Lozničani i Lozničanke

Ukoliko ste se zatekli u ovom kutku internet prostranstva, onda postoji velika verovatnoća da ste već čuli za nas – bisikliste koji svoj grad i okolinu nose u srcu i koji sve čine da ga u najlepšem svetlu predstave brojnim biciklistima iz celog sveta.

Proteklih godina smo se bavili planinskim biciklizmom tj. MTB-om – vozili smo znanim i neznanim stazama našeg živopisnog kraja, obeležavali staze i crtali biciklističke mape. I kada smo nakon te burne i aktivne 2016.-te godine podvukli crtu bili smo više nego zadovoljni – za planinsko-brdske staze našeg kraja čulo je puno ljudi iz biciklističkog sveta. I to ne samo iz Srbije, nego iz regiona pa i iz dalekog sveta. Godine koje su usledile samo su potvrdile da nismo bili na krivom putu –  Gučevo, Cer, Tronoške planine, Boranju, Jagodnju posećivalo je sve  više ljubitelja MTB-a.

Ove godine odlučili smo da pored svojih redovnih aktivnosti u organizovanju rekreativno-edukativnih vožnji po planinama našeg kraja, biciklističku priču usmerimo na naš grad.

Odlučili smo da se ’’spustimo’’ sa brda i planina i da pokušamo da našu Loznicu učinimo gradom u kojem će vožnja bicikla postati svakodnevnica.

Svi mi koji volimo naš grad i koji u njemu živimo, svedoci smo  svakodnevnih gužvi u saobraćaju, neverovatnih zagušenja u periodima saobraćajnih špiceva kao i nedostatkom parking mesta. Ovakva situacija kvari sliku o lepom gradu podno Gučeva, na obali Drine.

Zbog svega ovoga odlučili smo da u narednom periodu sve svoje znanje i aktivnosti iz ove oblasti usmerimo na jednu stvar – da Loznica postane pravi Ciklo grad.

Upravo je to i naziv našeg projekta koji je za svoje osnovne ciljeve postavio promociju biciklizma u našem gradu. I to ne samo rekreativnog – ’’vikend’’ biciklizma, nego biciklizma kao sastavnog dela svakodnevnog života Lozničana i Lozničanki.

U ovome nećemo biti sami – svi vi koji volite ovaj grad i koje bicikl podseća na davno i srećnije vreme ste naši saradnici u ovoj lepoj priči.

Uz sebe ćemo imati sve vas koji mislite da biciklu treba dati šansu kao svakodnevnom prevoznom sredstvu, kao što je to slučaj u brojnim gradovima u Evropi i  svetu.

Naše aktivnosti biće usmerene i prema brojnim nadležnim organima grada Loznice kojima ćemo ponuditi iskrenu i otvorenu saradnju na rešavanju pitanja razvoja i unapređenja biciklizma u Loznici. Nudićemo konkretne predloge, rešenja, savete i sopstvena višegodišnja iskustva aktivnih biciklista.

Stoga vas sve pozivamo da nas pratite i podržite, kako bismo Loznicu sebi i svetu predstavili kao zdravi Ciklo grad.

*Ovaj projekat realizuje se u okviru programa podrške civilnom društvu za javno zagovaranje i projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).   https://javnozagovaranje.bos.rs/