Zaovinsko jezero – Zborište

Total distance: 87832 m
Max elevation: 1464 m
Min elevation: 761 m
Total climbing: 7117 m
Total descent: -6856 m
Download file: 20140814_060446.gpx

Zaovinsko jezero – Zborište
Start je zaseok Mandići. Za zagrevanje je izabran uspon po poprilično razrovanom makadamskom putu. Ove godine (2014) je bilo poprilično kiše, što je pustilo posledice na putu. Za prevoziti uzbrdicu dobro bi došlo 36 zuba na zadnjoj kaseti. Postoji i alternativni makadamski put pored brojnih apartmana oko jezera, ali kad ćeš izvoziti ovu uzbrdicu ako ne na početku ture. Kad se put priključi asfaltiranom putu skrenemo levo i sledi brz spust do brane na jezeru. Po asfaltiranom putu vozimo prema selu Mitrovac, ali samo do skretanja na makadamski put koji vodi prema Zborištu i Mokroj gori. Po dosta strmom makadamskom putu koji prolazi pored brojnih vikendica, dovezemo se do raskrsnice na kojoj se nalazi obeležje »Tankosin grob«. To je dobro mesto za uhvatiti malo vazduha i sačekati da »duša dođe za tobom«. Kraća deonica puta je u vreme turističke sezone dosta opterećena automobilskim saobraćajem tako da postoji velika verovatnoća da ćete se nagutati prašine u sušnom periodu.

1_resize

Kvalitetnim makadamom nastavljamo u smeru Zlatibora i Kaluđerskih bara, kako nas usmeravaju i plave table (oznake biciklističkih staza). Na Ljutom polju se nalazi lepa drvena crkvica i česma sa vodom. Inače vode, česmi i izvora ima na Tari dosta tako da ako se dobro isplanira tura nije potrebno nositi dosta tečnosti stalno sa sobom.

2_resize

Od Ljutog polja vodi nešto slabiji makadamski put prema Mokroj gori (barem u vreme kad je tura zabeležena, avgust-2014) koji je oštećen i razrovan od kamiona i traktora, ali naravno baš takvi izazovi su najlepši za MTB vožnju. To važi samo za početni uspon. Sledi put koji sa leve strane obilazi vrh Gavran (1453 nmv) i u boljem je stanju.

 

IMG_2553_resize IMG_2543_resize

Uskoro ugledamo klupu sa koje se pruža lep pogled na cvetne pašnjake i znamo da više nemamo puno do Zborišta. U laganom usponu se dovezemo do planinskog prelaza ispod vrha Zborište. Put dalje nastavlja prema Kremni i još dalje prema Mokroj gori. Sa prelaza se pruža lep pogled na drugu stranu prema dolini. Do vrha Zborišta (1544 nmv) vodi markirana planinarska staza.
Sa prelaza se vratimo nazad do markirane pešačke staze koja vodi prema Kaluđerskoj Bari (hoteli Omorika i Beli bor). Staza ne počinje kod stuba sa oznakama biciklističkih staza i zanimljive klupice sa krovom nego se moramo vratiti još cca. 200 metara. Označenu planinarsku stazu napustimo posle 400 metara strmo nizbrdo po (na početku) dosta strmom i od vode oštećenom kolovozu. Skretanje u desno, se nalazi na oštroj krivini kod pastirskih kućica na lepom pašnjaku. IMG_2556_resizeIMG_2557_resize
Od te tačke dalje put postaje prava poezija. Spust vodi po vencu (smer: vrh Ivica 1353 nmv – Ivički Oglavak 1257 nmv – Kremna) po neizrazitom kolovozu koji vodi preko brojnih pašnjaka i pastirskih kućica. Ova staza nije označena, tako da je najbolje ne istraživati i skretati jer se vrlo brzo može zalutati (to bi moralo važiti i za autora teksta koji je sebi priuštio dva avanturistička promašaja po stazicama koje, naravno, ne vode nigde). Na polovini spusta nailazimo na okretište za kamione odakle odvoze drva. Kamioni i voda su razrovali put do te mere da je potrebna maksimalna koncentracija prilikom vožnje (nikako ne možemo opušteno voziti i uživati u opojnim pejzažima koji se pružaju svuda okolo)!

IMG_2558_resize IMG_2559_resize

U seoce Kremna dolazimo kod zaseoka Čulići. Kremna je još od vremena Nemanjića priznata vazdušna banja srpske vlastele u Zapadnoj Srbiji. Selo je na granici dveh prelepih planinskih parkova: Tare i Zlatibora. Okruženo je vrhovima planina, gustim četinarskim šumama i cvetnim pašnjacima.
IMG_2568_resize IMG_2567_resize
Jedna od atrakcija je i Šarganska osmica, uskotračna železnička pruga koja prolazi u neposrednoj blizini. Kremna je poznata i po svojim »Nostradamusima« – Kremanskim prorocima, braći Tarabić. Na putu prema hotelu Omorika se sa leve strane nalazi spomen kuća proroka. Do hotela Omorika smo napravili već 52 km, tako da na tom mestu priuštimo duži odmor i ručak.
Od hotela izaberemo označenu biciklističku stazu prema Perućcu (cilj nam je Mitrovac). Kolovoz nas vodi prema Dobrom polju. Put prema Dobrom polju i dalje prema Ljutom polju uglavnom vodi po otvorenom tako da dobra zaštita od sunca dobro dođe. Kod Tankosinog groba nastavljamo prema Mitrovcu po dobrom i dosta brzom makadamu.
IMG_2572_resize IMG_2571_resize
Od Mitrovca krećemo prema Zaovinskom jezeru asfaltiranim putem do raskrsnice prema Mokroj Gori, gde izaberemo dosta atraktivnu stazicu »singletrack« koja nas po padinama Kranjske reke u nekoliko serpentina dovede do jezera. Jezero konačno zaokružimo po asfaltiranom putu. Na putu do startne tačke nas čekaju dva dosta duga uspona, koji će zahtevati još malo moći u nogama.
NAPOMENA:
Svakako se isplati kupiti detaljnu planinarsku topografsku kartu 1:50 000 koju izdaje Nacionalni Park Tara, kako se ne bi gubili po tim prostranstvima. Kartu možete kupiti u kancelariji NP Tara u Bajinoj Bašti ili u Mitrovcu (info tačka za posetioce).