Staze u zaleđu Izole

Staze u zaleđu Izole

Izola je staro ribarsko mesto na slovenačkoj obali u kojoj se nalazi fabrika za preradu ribe – Delamaris, brodogradilište, Droga Kolinska i mnogo zanimljivih objekata, trgova, plaža, itd. Ali nas zanima više MTB ture u zaleđe Izole, tako da startamo iz Kopra (0 nmv) a Izolu ćemo uglavnom videti samo sa visine. U Olmu (deo grada Koper) počnemo sa usponom po »cesti na Markovec« ali samo do strmog i betoniranog uspona sa leve strane. Za lakše snalaženje odsek je kod »Semedelskih razgledov« (kvart u Kopru sa poprilično skupim stanovima kojima cenu diže »pogled na more«). Strmom asfaltiranom i posle betoniranom stazom, na kraju čak i singletrackom dolazimo do antenskog stuba koji se nalazi na vrhu Markovec (223 nmv). Duboko ispod je vidna Izolska Bolnica. Za vreme stare Jugoslavije je služila kao regijska bolnica za celu Istru. Njen značaj se malo smanjio sa raspadom SFRJ.

 

Nastavljamo vožnju u laganom spustu i nakon 100m skrećemo oštro u levo. Ispočetka asfalirana cesta se zameni sa dobrim makadamom koji vodi prema selu Gažon. Ne vozimo se sve do fudbalskog igrališta nego skrenemo pre, prema vinogradu i panoramskoj stazi koja zaokruži vrh Segadiči (264 nmv). Izolu imamo kao na dlanu.

 

Vozimo po panoramskoj cesti pored sela Baredi prema selu Šared (275 nmv). Uspon do crkvice sv. Jakob je asfaltiran. Nastavljamo u istom stilu po panoramskoj cesti do sela Cetore. Skretanje na kolovoz označeno je sa tablom »izolske poti« (na oznaci je grozd – što znači »vinska cesta«). Put vodi po izohipsama do sela Korte (230 nmv). Lokalni MTB biciklisti su »na crno« uredili nekoliko downhill/freeride staza sa kojima se naša trasa susreće. Ako nekoga zanima takav tip vožnje može ih koristiti slobodno, ali mora uzeti u obzir da ih koristi na sopstvenu odgovornost. Staze su jako brze i pune tehničkih detalja i skakaonica (sve što imaju freeride staze u MTB parkovima imaju i te staze). Upozorenje: te staze i objekte na njima je napravila grupa zanesenjaka, tako da ne znači i da su redovno održavane!

Kad dođemo do asfaltiranog puta skrećemo levo nadole a zatim 100m je još jedno skretanje u levo na (umesto izlaska na asfalt možemo koristiti i paralelnu stazicu – kraći deo downhill staze koji nije toliko zahtevan), ispočetka dobar kolovoz koji postaje sve više i više kamenit dok se ne pređe potok Medljan (voda je plitka tako da se da prevoziti). Ostatak puta, prema zaseoku Slami je po dolini kroz vinograde po markiranoj planinskoj stazi.

 

Do zaseoka Slami je potrebno savladati kratak strm uspon. Nastavak trase je vožnja po lepom singletrack-u koji se vije po izohipsama do poznatog izletišta Krog (138 nmv). Tamo se nalazi crkvica sv. Onorfij i lovački dom (LD Sečovlje). Sa brda se pruža lep pogled na Sečovljanske soline i sa druge strane na rt Savudrija (u Hrvatskoj).

 

Prilikom spusta je potrebno paziti na oznaku staze u desno (cca. 600m od crkve). Nastavljamo u istom slogu kao prema Krogu, po prelepom singletracku po izohipsama prema selu Korte. Kad dođemo do asfaltirane ceste skrećemo levo i spuštamo se kroz naselje Parecag po panoramskoj cesti u Seču. Spustimo se sve do mora, odnosno do ispred ulaza u »krajinski park – Sečoveljske soline«. Ulaz u park se plaća, postoji više uređenih pešačkih staza i muzej solinarstva. Soline predstavljaju ostatke nekadašnjih polja (bazena) soli. So se još uvek skuplja na tradicionalan način i prodaje se kao veoma cenjena Piranska so.

Nastavljamo prema Rtu Seča pored uvale gde su privezane barke do kampa u Luciji. Kome je ova tura premalo, može koristiti sprave za vežbanje na otvorenom da se dodatno razgiba.

Nastavak ture je po Parencani (uređena biciklistička staza bivše trase železnice Trst – Poreč). Zanimljivost predstavljaju dva tunela (prvi između Portoroža i Strunjana – drugi prema Izoli).

 

Ostaje nam još prolazak Izole po ivici mesta i vožnja pored mora do Kopra. Tu stazu koriste pešaci, biciklisti, vozači rolera ali i skutera, tako da su česte nezgode. Između staze i mora je nabacano krupno kamenje, tako da je u slučaju veće gužve, potrebno dobro paziti.

Tura je osmišljena kao panoramska po zaleđu Izole. Mnogi turisti ne znaju koliko lepih krajeva i staza nudi zaleđe, koje je prilično u senci mora. Možda je i dobro da ostane tako.