Opasnosti MTB biciklizma

 

Planinski biciklizam je sam po sebi opasan sport i svi mi ponekad pomeramo granice, ali postoji tanka linija između sigurnog i neodgovornog pomeranja granice.

Sledite ove preporuke, zbog svoje sigurnosti na izletu i bez nepotrebnog izlaganja opasnosti sebe i drugih.

Kaciga
Uvek nosite kacigu, i svu drugu potrebnu sigurnosnu opremu.

Nikad ne vozite preko svojih sposobnosti
Nije sramota ako prepešačite neke delove, ako osećate da nemate dovoljno samopouzdanja za vožnju preko kritičnog dela i ne dozvolite nikom da vas ubedi u suprotno.

Upotrebljavajte primernu opremu u zavisnosti od terena
Neki bicikli su bolji izbor za različite situacije. Samo zato što vidite otiske guma na putu to još uvek ne znači da ih možete prevoziti i vašim biciklom.

Neka bude vaša brzina pod nadzorom
Uvek imajte brzinu pod ndzorom. To će vam omogućiti da izbegnete nepredviđene prepreke na putu ili izvedete iznenadne promene smera.

Upoznajte put kojim vozite
Nikad ne vozite na granici mogućeg ako ne poznajete put. Upoznajmo put sporijom vožnjom pre nego što počnete voziti brzinom kao na putevima koje već poznajete.

Usporite pred krivinama
Nikad ne znamo šta ili ko je iza nepregledne krivine.

Zaustavite se i pogledajte
Zaustavite se i pregledajte put po delovima, posebno na mestima koja izgledaju kao da će vam predstavljati izazov, pre nego što probate da ih prevozite.

Pomislite na pad
Uvek imajte na umu posledice pada pre nego što se odlučite da prevozite određene zahtevne deonice puta. Ponekad deonica puta izgleda jednostavna za vožnju, ali pad može imati smrtonosne posledice!

Počnite sa jednostavnimi, pa tek onda pređite na zahtevnije ture
Držimo se principa: korak po korak, od manje zahtevnih ka zahtevnijim turama.

Vozite pametno
Ako mislite da to što radite nije najpametnije, verovatno ste u pravu. Razmislite šta radite i verujte svom instinktu.

Postoji puno načina za povećanje sigurnosti u planinskom biciklizmu.
Jedni tvrde da je nošenje kacige najvažniji korak koji su napravili u životu.
Drugi još važniji korak je i to da nikad ne smemo zaboraviti da samu vožnju imamo pod nadzorom. Nadzor nad biciklom ne samo da pomaže sprečavanju nesreća, nego se i drugi na istom putu osećaju sigurnijim.
Ako nemamo nadzor nad vožnjom znači da nismo sposobni da se prilagođavamo uslovima na terenu i u okolini. To može dovesti do nesreće i materijalne štete po vas i druge.